Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2007

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ Θ(Α)ΥΜΑΤΩΝ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ Θ(Α)ΥΜΑΤΩΝ
Μια φορά και έναν καιρό η Ν.Δ. σε ρόλο κακιάς μητριάς σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να μετατρέψουν την παιδεία σε κατάλληλο για τις δουλειές τους εμπόρευμα.
Όπως είναι γνωστό, ο σκοπός των παραμυθιών είναι να κοιμίσουν αλλά εμείς δεν έχουμε σκοπό να πέσουμε σε λήθαργο. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν για την αναθεώρηση του άρθρου 16 από την μεριά της δεξιάς αποτελούν μυθεύματα με μόνο σκοπό την προπαγάνδα εις βάρος του λαού και υπέρ του κεφαλαίου .
Μύθος 1ος Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιφέρει ανταγωνισμό στην έρευνα και κατ'επέκταση ποιότητα.
Απάντηση : ανταγωνισμός υπάρχει ήδη με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που διαθέτουν καλύτερη υποδομή γιατί δεν υποχρηματοδοτούνται. Στην Ελλάδα η έρευνα σχεδόν δεν χρηματοδοτείται αν και αποτελεί μέσο για την διασφάλιση της ποιότητας . Στην παραγωγή γνώσης ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον δημιουργεί συνθήκες που οδηγούν στο κυνήγι των άμεσων αποτελεσμάτων .
Μύθος 2ος Τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα δε θα λειτουργούν με όρους ιδιωτικού κέρδους
Απάντηση: Τα λεγόμενα μη κρατικά , μη κερδοσκοπικά ιδρύματα είναι στην ουσία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή ιδιωτικά . Το καθεστώς ( νομικό) μίας μη κερδοσκοπικής επιχείρησης , δεν αποκλείει ιδιώτες ή οργανισμοί που τα ίδρυσαν να επωφελούνται οικονομικά και να δίνουν και την κατεύθυνση των σπουδών και της έρευνας. Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι τα Πανεπιστήμια είναι δηυόσια και όχι κρατικά . Κρατικά είναι εκείνα των οποίων τα όργανα π.χ. Σύγκλητος , είναι διορισμένα από το κράτος ή των οποίων οι διδάσκοντες εκλέγονται από το κράτος . τα πανεπιστήμια έχουν κατοχυρωμένη την αυτονομία τους από το υπάρχον νομικό καθεστώς , είναι Ν.Π.Δ.Δ., τα όργανα τους εκλέγονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα η οποία έχει επίσης την ευθύνη της επιλογής και εκλογής των διδασκόντων και στην οποία εκλογή το κράτος οφείλει να κάνει μόνο έλεγχο νομιμότητας . άρα δεν μιλάμε για την ίδρυση μη κρατικών αλλά καθαρά για ιδιωτικών των οποίων τον έλεγχο θα έχουν οι ιδιώτες τόσο στον οικονομικό όσο και στον επιστημονικό τομέα.
Μύθος 3ος Τα ιδιωτικά θα καλυτερεύσουν τα δημόσια πανεπιστήμια Απάντηση : Το ίδιο επιχείρημα ακούστηκε και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, επιχείρημα που το αποκρεύει η ίδια η πραγματικότητα. Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στην ίδια κατάσταση δηλαδή προχωρούν από το κακό στο χειρότερο . Σκοπός της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων σίγουρα δεν είναι η βελτίωση των δημοσίων αλλά ξεκάθαρα το κέρδος των ιδιωτών όπως συνέβη και στα ιδιωτικά νοσοκομεία .
Μύθος 4ος Τα ιδιωτικά θα ελέγχονται από το κράτος.........
Απάντηση : Καταρχάς η κυβέρνηση μας έχει αποδείξει κατά πόσο μπορεί να ρυθμίζει και να ελέγχει καταστάσεις. Έλεγχος στα καράβια όσον αφορά την ποιότητα ασφάλειας...έπειτα βυθίστηκε το Σαμίνα, παρακολούθηση του τηλέφωνο του πρωθυπουργού και σωρεία άλλων παραδειγμάτων . Το κράτος αδυνατεί να χειριστεί καταστάσεις , στην περίπτωση που κάποιο πανεπιστήμιο σταματήσει να πληροί τα κριτήρια ποιότητας ποια άραγε κυβέρνηση θα σταματήσει την λειτουργία του , αφήνοντας 5-10000 φοιτητές χωρίς πτυχίο ; Μεγάλο παραμύθι και εμείς δεν έχουμε τόσο μεγάλη φαντασία Μύθος 5ος Τα δημόσια πτυχία δεν οδηγούν στην εργασία γιατί δεν είναι καλά
Απάντηση : Τα πανεπιστήμια δεν είναι επαγγελματικές σχολές . Δεν είναι ο στόχος τους αλλά ούτε διαθέτουν και τα μέσα για να το κάνουν. Το παν είναι να γεννούν νέους επιστήμονες με θεωρητικές και μεθοδολογικές γνώσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες εργασίας και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι η ανεργία δεν οφείλεται στις κακές τους σπουδές αλλά στις οικονομικές και κοινωνικές επιλογές μιας κοινωνίας η οποία παράγει ανεργία.
Μύθος 6ος Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν επιβαρύνονται από την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων
Απάντηση: Αν αναθεωρηθεί το άρθρο 16 σε συνδυασμό με τον νέο -νόμο πλαίσιο τα πανεπιστήμια παύουν να είναι ΝΠΔΔ και δεν υπάρχει δέσμευση του κράτους για την χρηματοδότηση τους. Επιπλέον , η οποία χρηματοδότηση τους , στο μέλλον θα μετατραπεί σε επιδότηση και μπορεί στην συνέχεια να θεωρηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ζητήσουν και αυτά μερίδιο από την κρατική χρηματοδότηση .Έτσι οι φορολογούμενοι θα χρηματοδοτούν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενώ τα δημόσια θα υποχρεωθούν να βάλλουν δίδακτρα και να κυνηγούν ιδιωτικά κεφάλαια για να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες με αποτέλεσμα και αυτά να ιδιωτικοποιούνται.
Μύθος7ος Εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με πανελλήνιες εξετάσεις Παράλογο διότι αυτοί που γράφουν θα προτιμούν να σπουδάσουν σε δημόσια και όχι ιδιωτικά για να μην πληρώνουν . Άρα το πιθανότερο να εισάγονται με άλλον τρόπο και κριτήρια, το πιθανότερο, χρηματικό. Γεγονός που θα εντείνει τον ρατσισμό και που σε γενικές γραμμές σταθεροποιεί τον καπιταλισμό.
Έτσι ή αλλιώς στην περίπτωση εισαγωγής με εξετάσεις δεν θα λυθεί το πρόβλημα της μετανάστευσης των φοιτητών αφού όσοι αποτύχουν να εισαχθούν στα δημόσια θα αποτύχουν να εισαχθούν και στα ιδιωτικά.
Η νεολαία συνασπισμού τίθεται κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της κατάθεσης του νέου νόμου- πλαισίου και υπέρ της διατήρησης του ασύλου.
Υπερασπιζόμενοι αυτές τις αξίες βγαίνουν στους δρόμους οι διαδηλωτές και όχι κατά των ίδιων των μεταρρυθμίσεων. Διότι το ζήτημα δεν είναι αν τις στηρίζουμε ή όχι γενικώς , αλλά ποιες ακριβώς μεταρρυθμίσεις να στηρίξουμε , στην βάση ποιας συγκεκριμένης ανάλυσης , ποιών προτάσεων, και για ποιους απώτερους σκοπούς.
Μακάρι όλο αυτό να ήταν ένα παραμύθι αλλά δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα . είναι το μέλλον μας, για το οποίο παλέψαμε, παλεύουμε και θα παλεύουμε .
έτσι θα ζήσουμε εμείς καλά και αυτοί χειρότερα....

Μαρία Ιωαννίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: