Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2007

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΡΧΙΣΑΝ...

Για αλλη μια χρονια οι μαθητες αποδεικνειουν οτι δεν ειναι αμετοχοι...
Το λυκιο μου ηδη πηρε αποφαση για καταληψη κ τα αλλα λυκεια της πολης ετοιμαζονται...
τα ονειρα μας ας γινουν οι εφιαλτες τους...


παραθετω το κειμενο του Δ.Α.ΜΑ.Σ.Η περσινή χρονιάΗ περσινή χρονιά μας βρήκε όλους και όλες στο δρόμο να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της Δημόσιας- Δωρεάν Παιδείας. Με μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα κατάφερε να μπλοκάρει την μητέρα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, την αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 16. Βασικός συντελεστής στην ανατροπή των σχεδίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήμασταν εμείς οι μαθητές με τις καταλήψεις των σχολείων μας. 1300 από τα 1400 Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας έκλεισαν θυμίζοντας τις κινητοποιήσεις του ‘99, της γενιάς «Αρσένη».Και τώρα τι;

Την ίδια ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, ο νέος υπουργός παιδείας, κος.Ε. Στυλιανίδης, έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Ήδη τα πρώτα σχολεία έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις για καταλήψεις ενώ οι φοιτητές αρχίζουν σιγά-σιγά να βαδίζουν και πάλι στον δρόμο του αγώνα. Οι ελλείψεις είναι κάτι παραπάνω από δραματικές. Τα βιβλία ακόμα να παραδοθούν σε πολλά σχολεία, ενώ πολλές θέσεις καθηγητών παραμένουν κενές, παρότι μπαίνουμε στον Νοέμβριο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει στην διατήρηση της βάσης του 10, εξαιτίας της οποίας μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες συμμαθητές μας κάθε χρόνο. Αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της σχολικής αποτυχίας, τιμωρεί τους «κακούς» μαθητές και επιμένει να μας λέει ότι οι μαθητές είναι χαζοί και είναι δική τους ευθύνη που δεν πιάνουν την βάση.


Την ίδια στιγμή, στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο νόμος-πλαίσιο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε μερικά πανεπιστήμια παρά την αντίθετη γνώμη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Είναι ο ίδιος νόμος-πλαίσιο που η κυβέρνηση σε μία απίστευτη ένδειξη αλαζονείας ψήφισε μόνη της, ενώ έξω από την Βουλή η αστυνομία έκανε επίδειξη βαρβαρότητας σε βάρος των διαδηλωτών, σε βάρος μας.


Αλλά η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στον χώρο της παιδείας δεν σταματάει εκεί. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει από την πίσω πόρτα την αναθεώρηση του άρθρου 16 εφαρμόζοντας την κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων ΚΕΣ (Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών)


Παράλληλα, η είσοδος των ιδιωτών ενισχύεται αφού η Πολιτεία πλέον δεν είναι υποχρεωμένη να κατασκευάζει σχολικά κτίρια. Μέσω των περιβόητων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), η «υποχρέωση» έχει περάσει στα χέρια των εργολάβων ιδιωτών, εισπράττοντας οι τελευταίοι πολύ υψηλότερο επιμίσθιο απ’όσο κοστίζει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και με το δικαίωμα να τα εκμεταλλευτούν με όποιο τρόπο κρίνουν προσφορότερο για διάστημα πάνω από 20 χρόνια.Σε αυτό το πλαίσιο, οι δικαιολογίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Ίσα ίσα, μας εξοργίζουν. Διότι παρά το κοινωνικό αίτημα για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, η χώρα μας παραμένει στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε…Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους!!!Απέναντι σε αυτήν την πολιτική νιώθουμε κάτι παραπάνω από υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Θα συναντηθούμε και πάλι στους δρόμους όλοι μαζί να τους σταματήσουμε. Γιατί τα όνειρα μας είναι πολύ μεγάλα για να χωρέσουν σε ασφυκτικά μικρές αίθουσες.Απαιτούμε:


-Να διοριστούν καθηγητές αμέσως. Όχι άλλες κενές θέσεις.

-Να φτάσουν τα βιβλία στα σχολεία .

-Αναλογικότερη συμμετοχή του 15μελούς στο Σχολικό Συμβούλιο

-Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας στο 5% του ΑΕΠ.

-Άμεση κατάργηση της βάσης του 10.

-Κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέρμα πια στο σχολείο-εξεταστικό κέντρο.

-Άμεση απόσυρση του νόμου-πλαισίου.

-Αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών.

-Όχι στην αναγνώριση των ΚΕΣ.

-Κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ

-14χρονη ενιαία υποχρεωτική παιδεία-Όλοι και Όλες στην πορεία πλάι με τις ομοσπονδίες καθηγητών και τους φοιτητικούς συλλόγους,

στα Προπύλαια την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στις 12.δικτιο αυτονομων μαθητικων σχηματωνεπικοινώνησε μαζί μας!

www.damas.gr

6936159199
6979505783
6946976380

Δεν υπάρχουν σχόλια: