Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2008

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ … (προσυνεδριακο)

Ο δρόμος για το 5ο Συνέδριο βρίσκει τον χώρο μας σε μια από τις καλύτερες φάσεις του. Η σύγχρονη ριζοσπαστική κινηματική και οικολογική αριστερά απέσπασε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου ενώ οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ποσοστό αυτό να διπλασιάζεται.

Όμως όπως είπε και ο σύντροφος Αλέκος Αλαβάνος αυτό το ποσοστό είναι υπό δοκιμή . Είναι ένα ποσοστό που πρέπει να κερδίζουμε κάθε μέρα με την παρουσία και την στάση μας. Ο κόσμος που στήριξε και στηρίζει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είναι κλειδωμένος στα μπαούλα της Κουμουνδούρου. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να αφήνουμε το βάρος στην Κ.Π.Ε. ή στον πρόεδρο αλλά να λειτουργούμε ως κόμμα μελών , να προσπαθούμε συνεχώς για αυτόν τον άλλον κόσμο τον εφικτό.

Η απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να μην θέσει υποψηφιότητα ( μία απόφαση που με λύπησε ιδιαίτερα) άλλαξε τα δεδομένα και δύο άξιοι σύντροφοι « διεκδικούν» την προεδρία

Προσωπικά υποστηρίζω την υποψηφιότητα του συντρόφου Αλέξη. Τόσο για τις πολιτικές του θέσεις , τον ανατρεπτικό του λόγο , για την ριζοσπαστικότητά του και για τα εξαιρετικά δείγματα που έχει δώσει με κυριότερο το εγχείρημά της Ανοιχτής Πόλης (ένα πρότυπο για την λειτουργία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) , όσο και για την πλευρά που τον στηρίζει.

Αν και βλέπω με σκεπτικισμό την ύπαρξη των τάσεων δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στην σημερινή πλειοψηφία οφείλουμε την αριστερή στροφή του κόμματος , τις πιο ξεκάθαρες θέσεις για την σχέση μας με την Σοσιαλδημοκρατία ( και ιδιαίτερα την δεξιά εκδοχή της, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.) την επαφή του κόμματος με την νέα γενιά, την σχέση του με τα κινήματα, και προφανώς το εγχείρημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ωστόσο δεν θεωρώ την εκλογή προέδρου το μείζων ζήτημα του Συνεδρίου . Γνωρίζω ότι το Συνέδριο δεν είναι καταστατικό ούτε επανιδρυτικό αλλά τακτικό, πιστεύω όμως ότι πρέπει να συζητηθούν αρκετά ζητήματα που απουσιάζουν από την ατζέντα. Έτσι πιστεύω πως το κόμμα μας πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρο (προς τους μη ενταγμένους) σε ζητήματα θέσεων , ιδεολογικής ταυτότητας και στρατηγικής.

Η προβολή του Στρατηγικού μας στόχου , του Σοσιαλιστικού Μετασχηματισμού της Κοινωνίας (θεωρώ την ελευθερία και την δημοκρατία συνώνυμα του Σοσιαλισμού), της ευρωκουμμουνιστικής μας ταυτότητας και των θέσεων μας σε ζητήματα όπως τα ναρκωτικά ,τον γάμο των ομοφυλοφίλων κ.λ.π. δεν θα έπρεπε απουσιάζουν από τον λόγο των μελών και των στελεχών του κόμματος.

Στα ζητήματα των συνεργασιών είναι πολύ ευοίωνες οι προοπτικές για συνεργασία με τον λεγόμενο σοσιαλιστικό χώρο (δηλαδή με κομμάτια που ίσως αποχωρήσουν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή βρίσκονται γύρω από αυτό στα πλαίσια της DIE LINKE) χωρίς όμως η στόχευση αυτή να μεταλλάξει την ριζοσπαστικότητα μας και να αλλοιώσει την πορεία μας.

Ακόμα προσπάθειες και προτάσεις πρέπει να γίνουν και προς την εξωκοινοβουλευτική αριστερά (ΜΕ.Ρ.Α , ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α , Μ-Λ χώρος κλπ. ) καθώς και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες κοινής πλεύσης με το Κ.Κ.Ε. στοχεύοντας στην μεγάλη ενωμένη αριστερά!

Τέλος η κυκλοφορία μηνιαίου θεωρητικού εντύπου (σε συνεργασία με το ίδρυμα Πουλατζά π.χ.), η δημιουργία περισσότερων επιτροπών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η δημιουργία ενός «χώρου υποδοχής» των ανένταχτων αριστερών (χωρίς την έννοια της κομματικής ένταξης) πρέπει να τεθούν ως άμεσες προτεραιότητες μας.

Ας τολμήσουμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας

Ας τολμήσουμε να γίνουμε καλύτεροι


(δημοσιετηκε στην ΑΥΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: