Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009

Μολδαβία: "Εξέγερση" υποκινούμενη από τη Δεξιά, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη των Μολδαβών Κομμουνιστών

(κείμενο από το blog Alterglobal (http://bournous.blogspot.com)

"Εξέγερση" βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη (3η στη σειρά) του Κόμματος των Μολδαβών Κομμουνιστών (PCRM) με ποσοστό 50%, στις Εθνικές Εκλογές της Κυριακής (5/4/09).
Ομάδες φοιτητών, κρατώντας μολδαβικές σημαίες και με προτεταμένα τα δεξιά τους χέρια σε όρθια θέση (...), έφτασαν ως το Κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Είμαστε Ρουμάνοι", "Κάτω ο Κομμουνισμός" και "Θέλουμε την Ευρώπη". Την ίδα ώρα, κι ενώ οι αναφορές μιλούν για "καλά οργανωμένο σχέδιο" (εξοπλισμός, συντονισμένα ραντεβού, μέσω Twitter, ταυτόχρονο "ξέσπασμα" συγκεντρώσεων "αλληλεγγύης στους εξεγερμένους" σε πόλεις της γειτονικής Ρουμανίας κ.α.), τα (κεντρο)δεξιά κόμματα της μολδαβικής αντιπολίτευσης "νίπτουν τας χείρας τους" και δηλώνουν πως δεν έχουν καμία εμπλοκή με τα επεισόδια, παρόλα αυτά στηρίζουν δημόσια το αίτημα των "εξεγερμένων" για παραίτηση του Προέδρου και επιμένουν πως η εκλογική διαδικασία ήταν "νοθευμένη". Την ίδια στιγμή, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ μίλησαν για "εκλογές που τήρησαν τα περισσότερα από τα διεθνή standards", γεγονός που δεν αρνήθηκε ούτε καν ο Χαβιέ Σολάνα (!).
Οι διαδηλωτές πολιόρκησαν το Κοινοβούλιο, την Προεδρική Κατοικία και το κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στο Κισινάου. Κατάφεραν να βάλουν φωτιά στο Κοινοβουλιο και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια. Ζητούν την άμεση παραίτηση του Προέδρου, Βλαντιμίρ Βορόνιν (ο οποίος ήδη έχει συμπληρώσει δύο θητείες και σύμφωνα με το Σύνταγμα θα αντικατασταθεί από τη νέα Βουλή). Το πραγματικό πρόβλημά τους είναι ότι το Κόμμα των Μολδαβών Κομμουνιστών κατάφερε (για 3η συνεχή εκλογική αναμέτρηση) να επικρατήσει - και μάλιστα με ποσοστό 50%- και να καταλάβει 61 από τις 101 έδρες του Κοινοβουλίου, γεγονός που επιτρέπει την επανεκλογή Κομμουνιστή Προέδρου στη χώρα.
Να σημειωθέι ότι οι Μολδαβοί Κομμουνιστές παρέλαβαν μια χώρα με αμειγώς αγροτική οικονομία και στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καταφέρνοντας με εξαιρετικά πενιχρά μέσα και με την πίεση της Ρωσίας πάντα υπαρκτή (φυσικό αέριο, ρωσική στρατιωτική κατοχή της επαρχίας της Υπερδνυστερίας), να ανεβάσουν, μέσα σε δύο θητείες τους, το μέσο μηνιαίο εισόδημα, από 30 δολάρια (!) που ήταν το 2002, σε 230 δολάρια σήμερα. Η Μολδαβία παραμένει σήμερα μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, παρόλα αυτά κανείς δεν διαψεύδει το γεγονός ότι έχουν γίνει (σε συνάρτηση πάντα με τα υπαρκτά οικονομικά-παραγωγικά μέσα) βήματα για τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ζωής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόμμα των Μολδαβών Κομμουνιστών εντάχθηκε στα τέλη του 2007 στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πρόκειται για ένα κόμμα που έκανε θεαματική στροφή από τη φιλοσοβιετική (και αργότερα φιλορωσική) στην φιλοευρωπαϊκή θεώρηση των πραγμάτων, έχοντας ως κεντρικό σημείο του προγράμματός του το αίτημα για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. (διαδικασία που πολεμάται με σφοδρότητα από την πλευρά της Ρουμανίας, για ευνόητους λόγους).
Κάπου εδώ τίθεται, κατά τη γνώμη μου, το κρίσιμο ερώτημα για τις επόμενες ώρες και μέρες: Θα προστατεύσει ο ίδιος ο μολδαβικός λαός τις κατακτήσεις του και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του; Η απάντηση αυτού του ερωτήματος θα κρίνει τα πάντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: